Aspecte ale vietii contemporane germane

Istoria Germaniei

  1. De unde începe istoria Germaniei?

Istoria Germaniei de azi a inceput în anul 9 după Hristos cu primul erou al Germaniei sub numele de Arminius.

Cine a fost Arminius?

Arminius a fost a fost conducătorul tribului german al cheruscilor, care le-a adus romanilor una dintre cele mai mari înfrângeri în bătălia de la Teutoburger Wald, locul unde se află astăzi construită statuia acestuia.

Cat a durat crearea națiunii Germane?

După aceasta, crearea națiunii germane a durat sute de ani.

De exemplu: cuvântul “deutsch” (german/a) a fost folosit pentru prima oară în secolul al 8-lea și inițial definea limba vorbită în estul regatului francez.

  1. Când a fost înfăptuită unificarea statelor germane?

După cum mulți dintre noi știm, Germania a rămas farmițată pâna pe data de 18 ianuarie 1871  când, în urma a trei razboaie purtate de către Prusci, susținatorii unificării, cu Imperiul Hamsburgic (două războaie) și cu Franța, care a suferit una dintre cele mai umilitoare înfrângeri din istoria sa, reusește să infăptuiască unificarea statelor sub conducerea lui Wilhelm I.

  1. Cum a decurs Primul Război Mondial?
  2. Care este pretextul războiului?

Asasinarea urmașului la tronul Austriei, din anul 1914, conferă contextul perfect pentru ca Germania și Imperiului Austro-Ungar să declanșeaze Primul Război Mondial cu scopul expansiunii Imperiului German și a cuceririi Franței.

  1. Care sunt cosnecințele războiului?

După înfrangerea definitivă de la Marne, Imperiul Austro-Ungar se destramă, iar Germania este obligată să platească daunele constituite să desființeze serviciul armat obligatoriu să-și restrangă granițele și îi este interzisă producerea de armament.

Dar înfrângerea militară și economică însemnă și o prăbușire politică: Germania devine republică, numindu-se acum Republica de la Weimar.

  1. Care au fost bazele celui de-al Doilea Război Mondial?
  2. Hiltler preia conducerea

Datorită crizei mondiale din 1929, Hitler primește în anul 1933 funcția de cancelar.

In anul 1935 Adolf Hitler reia ideea unui Imperiu German și reușește să ajungă conducătorul Republicii pe care o transformă într-o țară cu un regim extrem de dreaptă pe care încearcă să o transforme într-un al III-lea Reich German.

 

  1. Cum s-a desfășurat războiul?

Cel de-al Doilea Război Mondial incepe în anul 1939. În prima parte a războiului,  Germania a avut succes, în 1941 punand in aplicație Holocaustul .

Între 1942-1943 succesul a trecut de partea URSS-ului, Marei Britanii și al Statelor Unite ale Americii, însă, în 1945 Hitler își recunoaște vina și se sinucide.

În primavara anului 1945, al Treilea Reich este cuprins de un val de sinucideri fără precedent.

Numai în aprilie, în Berlin, se sinucid 3.881 oameni, de cinci ori mai mult decât în tot anul anterior.

Care a fost finalitatea războiului?

În 1949 s-au format două state germane: partea de apus s-a numit Republica Federală Germania, iar partea de răsărit, s-a numit Republica Democrată Germana. În 1990, după caderea comunismului în Europa, cele două state germane s-au reunificat prin intermediul “Tratatului doi plus patru”. .

Stiați că?…

Hitler, omul anului

In 1938, revista Time l-a declarat pe Adolf Hitler “Omul Anului”. În același an, führerul și-a asumat controlul armatei germane, a anuntat că intenționează să zdrobească Cehoslovacia, și-a sporit influența în Austria amenințând cu invazia și a exilat 12.000 de evrei din Germania.

Saracutul elefant…

Prima bombă pe care Aliații au aruncat-o în Berlin în al Doilea Război Mondial a omorât singurul elefant din Gradina Zoologică din oraș.

Negarea Holocaustului- crimă?

Negarea Holocaustului este o crimă în Germania și se pedepsește cu inchisoare de la șase luni la cinci ani și cu interzicerea unor drepturi.

Economia Germaniei

 

Germania este una dintre cele mai dezvoltate economii, fiind a cincea cea mai mare din lume, a patra după puterea de cumpărare a locuitorilor și prima din Europa.

Economia Germaniei se bazează în principal pe industria prelucrătoare și pe comerțul exterior, fiind al treilea cel mai mare exportator din lume. Numai în anul 2014, a exportat bunuri și servicii in valoare de 1,13 trilioane de euro.

 

Produsul Intern Brut prefigurat pentru anul 2016 este de aproximativ 3,6 trilioane de euro, format in proporție de 70% din sectorul servicii, 29,1% din sectorul industrial iar agricultură contribuie doar la 0,8% din PIB, antrenând 2,4% din numărul total al populației. Deși o parte foarte mică a populației lucrează în domeniul agriculturii, aceasta este una foarte performantă și productivă, Germania reușind să asigure 90% din nevoile sale nutriționale doar din producția internă.

Industria antrenează aproximativ 30% din totalul forței de muncă. Germania este renumită pentru producția de automobile, mașini, echipamente electrice și produse chimice. Firme precum Porsche, Mercedes, BMW sau Audi produc anual milioane de vehicule, unele modele premium ajungând să coste și câteva milioane de euro. Una dintre cele mai comune mărci mașini germane din zilele noastre, și în Germania dar și în alte țări este Volkswagen, companie care se axează mai mult pe producția de mașini accesibile ca preț. De exemplu, în 2009, Germania a produs 5,2 milioane de vehicule, devenind al patrulea producător la nivel mondial și cel mai mare exportator la nivel mondial. Sectorul servicii oferă locuri de muncă pentru aproximativ 67,5% din populație. Rata șomajului este relativ scăzută, 4,5% din populație fiind șomeri.

 

Vollkswagen Beetle, varianta din 1967, o mașină reprezentativă pentru industria germană constructoare de mașini

Germania este al cincilea cel mai mare consumator de energie din lume. Guvernul promovează conservarea energiei pe cât de mult posibil și investiția în surse regenerabile de energie, precum energia solară, eoliană, geotermală sau hidroelectrică. Ca urmare a măsurilor deja luate și a celor care vor fi implementate în viitor, se estimează că până în anul 2050,  jumătate din cererea țării de energie va putea fi satisfăcută doar cu ajutorul acestor surse regenerabile. Gazul importat vine în principal din Rusia, dar și din Olanda și Marea Britanie. Un proiect important avut în vedere de guvernul Germaniei este construirea unei conducte de gaz care să treaca prin Marea Baltica, direct din Rusia în Germania, astfel evitând trecerea prin alte state și costurile aferente.

Datorită poziției sale centrale în continent, Germania este un important nod de transport. Acest lucru se reflectă și în rețelele sale de transport, dense și foarte moderne. Germania se află în top trei mondial în ceea ce privește lungimea autostrăzilor, majoritatea neavând limită de viteză.

În ceea ce privește previziunile pentru viitor, majoritatea specialiștilor în domeniu preconizează că actuala creștere a economiei Germaniei va continua. Totuși, o problemă cu care se confruntă țara este o îmbătrânire foarte rapidă a populației. Guvernul încearcă să combată această îmbătrânire prin acceptarea de refugiați sirieni în țară și integrarea acestora în societate. Până la sfârșitul lui 2015 au fost înregistrați aproximativ 300 000 de cetățeni sirieni, iar statul pregătește jumătate de milion de locuri de munca pentru aceștia.

Invenţii germane

Germanii au influenţat cu adevărat lumea prin invenţiile lor. Eu vi le voi prezenta mai întâi pe cele mai importante şi voi încheia cu unele despre care nu mulţi ştiu că sunt de origine nemţească.

Invenţii celebre

1) Motorul Diesel

Unul dintre cele mai utilizate motoare din zilele noastre a fost conceput şi creat de către inginerul german Rudolf Diesel. Acesta a aşteptat 3 ani după crearea motorului deoarece nu ştia cum să îl numească. În 1895 a ales, în sfârşit, o opţiune mai simplă: propriul nume.

2) Spărgătorul de nuci

Confecţionarea acestor obiecte este o oarecare tradiţie în zonele rurale ale Germaniei. Lucrătorii sunt în special cunoscuţi pentru atenţia pe care o acordă detaliilor când sculptează şi ornamentează spărgătorii de nuci.

3) Tiparul

Tiparul a fost creat de Johannes Gutenberg. De la acea maşină de scris a început toată industria tipăririi cărţilor, fapt pentru care invenţia este considerată o adevărată revelaţie. Maşinăria a fost mai târziu inclusă în multitudinea de aplicaţii ale oricărui PC.

Invenţii mai puţin cunoscute

1) Becul Incandescent

Deşi Thomas Edison a fost primul care a prezentat publicului becul incandescent, Heinrich Gobel, un neamţ care s-a mutat în Statele Unite, a făcut această descoperire cu 25 de ani înainte ca Edison, care a profitat de faptul că originalul nu a fost niciodată expus, să îl prezinte.

2) Iepuraşul de Paşte

Nici sărbătorile nu scapă de dominaţia nemţească. Mascota sărbătorii de Paşte s-a născut în Germania, unde s-au găsit primele semne ale acestei tradiţii. Încă din anul 1700, copiii cuminţi se aşteptau să primească mici cadouri de la Iepuraşul de Paşte.

3) Pomul de Crăciun

Una dintre cele mai cunoscute tradiţii de Crăciun este, într-adevăr, de origine germană. Primul brad a fost împodobit în secolul XVII cu lumânări şi fructe. Tradiţia a fost adoptată de familiile regale şi a fost mai târziu asociată cu Crăciunul prin catolicism.

Muzica în cultura germană

Germania reprezintă locul de origine al unora dintre cei mai apreciaţi compozitori, producători şi interpreţi din lume, mulţi dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi compozitori de muzică clasică – Bach, Handel, Haydn, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Wagner, Mahler, Schoenberg – fiind germani.

Minnesingeri şi Meistersingeri

Minnesingerii şi meistersingerii, pot fi consideraţi echivalenţii trubadurilor şi truverilor francezi. Între secolele XII şi XIV, minnesingerii (poeţi ai iubirii) ce cântau în germană au devenit din ce în ce mai comuni, marcând astfel sfărşitul unei ere dominate de muzica religioasă cântată în latină. Minnesingerii erau aristocraţi ce călătoreau de la o curte la alta. Aceştia au lăsat în urma lor o impresionantă colecţie de literatură, cunoscută sub denumirea de ”Minnelieder”.

În următoarele două secole, minnesingerii au fost înlocuiţi de meistersingeri, meşteşugari din clasa mijlocie, a căror muzică, numită meistergesang, era mult mai formalizată şi avea mult mai multe reguli decât cea a minnesingerilor.

Cei mai cunoscuţi minnesingeri au fost, poate, Walther von der Vogelweide şi Reinmar von Hagenau. Un alt minnesinger notabil a fost Hermann, un călugăr din Salzburg ce a încorporat stilurile populare din regiunile Alpine în compoziţiile sale.

 

Muzica clasică

La începutul secolului XV, muzica clasică din Germania a fost revoluţionată de Oswald von Wolkenstein, acesta călătorind prin întreaga Europă, în special prin Franţa şi Italia pentru a învăţa mai multe despre felul în care alte popoare compun muzica.

La întoarcere, el a introdus în Germania noi tehnici şi stiluri, şi, 100 de ani mai tărziu, Germania începe să dea naştere unor compozitori ce vor fi renumiţi pe tot cuprinsul continentului.

Ştiaţi că…

…originea actualei muzici germane este considerată a fi în secolul XII, când abateasa Hildegard din Bingen a scris o serie de cântece creştine?

… Atât în germania de Est, cât şi în Germania de Vest, copiii erau învăţaţi cântece populare, numite ”volksliede”? Deşi aceste cântece erau vesele, nu aveau aproape nimic în comun cu tradiţiile populare autentice.

…simfonia a 9 -a, cunoscută acum şi drept imn al Uniunii Europene, a fost compusă de Ludwig van Beethoven după ce a surzit?

…Germania are numeroase regiuni, fiecare având propriile tradiţii privitoare la muzica şi dansurile populare?

 

Viaţa socială în Germania

Prezentare generală

Germania nu este țara tuturor posibilităților, este o țară cu oameni cumpătați cu reguli stricte pe care, foarte important, le respectă și săracii și bogații, într-o proporție foarte mare, necomparataă cu a României.

Aici se pune mare accent pe disciplină, corectitudine, curăţenie. Toate aceste exigenţe se transmit  din generaţie în generaţie şi sunt  considerate normale.

Deoarece am amintit de reguli, trebuie să precizez că noi, românii, suntem foarte norocoși în această privinţă. Un exemplu simplu este internetul, în Germania ești limitat extrem de mult, pornind de la clipurile Youtube pânî la diferite site-uri, ceea ce în România există. Noi avem totul la dispoziție fără restricții.

La locul de muncă

Nu-şi permit să stea de vorbă cu colegii despre probleme personale, sau să dea telefoane, în interes personal. De asemenea, nu se obisnuieşte ca angajații să plece în interes personal din firmă, decât cu aprobare, dar chiar şi atunci li se scade ora lipsită. Salariul fiecărui angajat este secret, nu se admite să se ştie cât câştigă fiecare. În felul acesta se evită discuţiile şi invidia.

La magazin

Spre deosebire de români, nemţii sunt foarte riguroși si chibzuiți, așa că obișnuiesc să cumpere exact cantitățile de alimente de care au nevoie. Spre exemplu, daca vrei să cumperi 75 grame jambon, nu trebuie sî te îngrijorezi că îl pui în dificultate pe vânzător, că el se va uita urât la tine.

Apoi, în toate magazinele, indiferent de specialitate, chiar şi în supermarketuri, clientul este tratat ca un rege, “der Kunde ist König”. Oriunde primești restul de bani până la ultimul cent: la piață, în supermarketuri, etc.  Dacă stai la coadă, la casă, nimeni nu trece în faţă sau te impinge (cum suntem noi obișnuiți), nu eşti repezit şi nu ţi se răspunde morocănos dacaă pui o întrebare sau ai nevoie de informaţii.

Ospitalitatea nemţilor

În Germania, nu se merge la cineva, în vizită, neanunţat. De asemenea, nu se sună dupa ora 20, sau înainte de ora 9 dimineaţa. Toate se întâmplă cu o programare prelabilă. Bavarezii te cântăresc mult, te studiază şi apoi, dacă le-ai intrat în suflet, le eşti prieten pentru totdeauna.

Este important să nu spui că nu îţi place sparanghelul, mai ales dacă este alb. Germanii sunt – şi nu există nici o altă modalitate de a cataloga acest lucru – obsedaţi de sparanghel. De la sfârșitul lunii aprilie, până la sfârșitul lunii iunie, germanii mănâncă sparanghel zi și noapte, la mic dejun, prânz și cină. Restaurantele transformă meniurile lor într-o listă de rețete cu sparanghel. Deci, dacă eşti vreodată invitat la cină în timpul sezonului de spranghel, să nu spui cumva că nu îţi place această legumă fără gust, decât dacă vrei să te faci cât mai neplăcut cu putinţă.

Dacă privitul intens ar fi un sport olimpic, germanii ar câștiga medalia de aur de fiecare dată. În locuri ca Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, Oamenii de aici nu se uita doar la tine, ei se uita prin tine, din curiozitate, dar uneori şi critic. Important este să nu te superi pentru că vei intra într-un război psihologic de uzură din care nu vei putea ieşi prea uşor.