Organizarea stagiului

CONDIŢII DE CĂLĂTORIE ÎN SPAŢIUL UE

Normele legale care reglementeaza libera circulatie sunt Regulamentul 562/2006 al Parlamentului Europei si Legea 248/2005.

Modificari si completari:

  1. Sursa : http://www.dreptonline.ro/legislatie/ordonanta_modificare_lege_libera_circulatie.php Ordonanta de urgenta 96/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, oug nr. 96/2006
  2. “Art. 61 – Pentru scopurile prezentei legi, cartea de identitate valabila constituie document de calatorie pe baza caruia cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene.”
  3. Sursa: Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate,

Art. 20(1) Pasapoartele simple se pastreaza de catre titulari, care au obligatia de a nu le instraina, cu exceptia situatiilor in care documentele se retin de autoritatile competente sau se depun la misiunile diplomatice ori oficiile consulare straine, in vederea aplicarii vizei.
(2) Pasapoartele simple ale minorilor care nu au implinit varsta de 14 ani se pastreaza de catre parintii acestora, reprezentantii legali sau, dupa caz, de catre insotitori, atunci cand minorii se deplaseaza in strainatate impreuna cu alte persoane, in conditiile prezentei legi.
(3) Pasapoartele simple pot fi retinute numai de catre organele de politie, autoritatile judiciare, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, precum si cele pentru evidenta persoanelor, doar in cazul in care situatia o impune, pentru exercitarea atributiilor specifice prevazute de lege. In aceste situatii autoritatile care retin pasapoartele au obligatia sa elibereze titularului o dovada care sa ateste faptul ca pasaportul a fost retinut, precum si motivele care au stat la baza acestei masuri.

Dacă sunteți cetățean al UE , nu sunteți obligat să prezentați cartea de identitate sau pașaportul când călătoriți dintr-un stat membru al spațiului Schengen în altul.

Trebuie, totuși, să aveți asupra dumneavoastră o carte de identitate sau un pașaport valabil dacă vă deplasați înspre sau dinspre Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, România și Regatul Unit.

Documente pentru minori

Pe lângă pașaport sau actul de identitate, toți copiii care călătoresc au nevoie de o autorizație semnată de ambii părinți, de celălalt părinte sau de tutorele legal, prin care li se permite să călătorească. (conform Ordonanta de urgenta 96/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005)

REZUMAT

  • Elevii admişi în proiect vor călători cu paşaport sau carte de identitate valabilă (termen de valabilitate minim 1.04.2016). Nu este obligatorie deţinerea ambelor documente de călătorie în străinătate, ci doar a unui singur document , în termen de valabilitate.
  • Până la data de 1 februarie 2016, participanţii au obligaţia de a verifica valabilitatea documentelor de călătorie , de a realiza un nou paşaport sau carte de identitate în cazul pierderiii valabilităţii şi de a comunica profesorului coordonator noile date.
  • Pe parcursul stagiului în Germania vor păstra asupra lor actele de identitate. Consecinţele pierderii sau furtului actelor vor fi suportate de fiecare participant.
  • Minorii vor fi distribuiţi celor 3 profesori însoţitori şi părinţii acestora vor realiza declaraţii notariale de încredinţare a minorului, pe parcursul lunii februarie.

Mai multe detalii vor fi transmise la şedinţa cu părinţii din 10.02.2016.

  • Pe site-ul Ministerului de Externe, la condiții de călătorie în Germania, se recomandă ca documentele să fie lăsate la hotel, persoana trebuind să aibă asupra sa o copie.